Alles wat je moet weten bij het kopen van een senioren-mobiel

Actieve senioren staan midden in deze moderne samenleving. Zij willen altijd bereikbaar zijn en daar hoort natuurlijk een mobiele telefoon bij. Wil jij graag bereikbaar zijn, maar wil je liever geen ingewikkelde telefoon met overbodige functies? Kies dan voor een senioren-mobiel. Deze is speciaal ontworpen voor senioren, slechtzienden en slechthorenden. In deze webshop vind je een compleet assortiment gsm’s en smartphones met duidelijke toetsen en vereenvoudigde functies. Maar wat is nu precies het verschil tussen een gsm en een smartphone? En waar moet je zoal op letten als je een senioren-mobiel gaat kopen? Op deze pagina lees je er alles over.

Wat is een senioren-mobiel?

Een senioren-mobiel is een eenvoudige telefoon, die speciaal voor ouderen is ontworpen. Met een gsm voor senioren word je simpel door het menu heen geholpen, waardoor deze telefoons erg gemakkelijk in gebruik zijn. Senioren-gsm's zijn ook uitermate geschikt voor slechthorenden en slechtzienden.

Mobiele telefoons voor senioren zijn niet alleen extra gebruiksvriendelijk, maar hebben ook veiligheidsfuncties, zoals de noodknop. Daarnaast is het scherm goed afleesbaar en zijn de knoppen vaak extra groot. De gsm's voor ouderen zijn bovendien compatibel met gehoorapparaten.

Als je op zoek bent naar een mobiele telefoon voor senioren, dan heb je de keuze tussen een gsm en een smartphone. Hieronder lees je meer over beide soorten telefoons, wat de verschillen zijn en wat de voor- en nadelen zijn.

Senioren-gsm

Een mobiele telefoon wordt ook wel gsm genoemd. Deze afkorting staat voor Global System for Mobile Communications. Een gsm voor ouderen is te herkennen aan de extra grote toetsen en een duidelijk scherm met een simpel menu. Dit menu is eenvoudig te bedienen, zodat jij alles zo onder de knie hebt.

Sommige senioren-gsm’s zijn voorzien van een alarmknop. Met één druk op deze knop worden een aantal voorgeprogrammeerde contacten ervan op de hoogte gesteld dat je hulp nodig hebt.

Draag je een hoortoestel? Geen probleem! Alle senioren-gsm’s zijn compatibel met de toestellen. Zo kun jij de beller altijd goed verstaan. Met de snelkeuzeknoppen kun je direct de de meest belangrijke personen in je leven bellen.

 1. Geschikt voor mensen met een gehoorapparaat
 2. Met een gsm kun je bellen en sms'en
 3. De senioren-gsm’s hebben een compact formaat
 1. Met de meeste gsm’s kun je niet internetten
 2. Met een gsm kun je geen apps als WhatsApp gebruiken
 1. Bekijk alle gsm's

Senioren-smartphone

Een speciale categorie binnen de mobiele seniorentelefoons is de senioren-smartphone. Een smartphone is een nieuwe variant op de gsm, die extra mogelijkheden biedt die vergelijkbaar zijn met een computer.

Met een smartphone kun je niet alleen bellen en sms-berichten versturen, maar ook internetten en zogenaamde apps gebruiken. De afkorting app staat voor applicatie. Het is eigenlijk een soort computerprogramma. Er zijn bijvoorbeeld speciale apps om iets op te zoeken op het internet of een e-mail te versturen.

Met een senioren-smartphone beschik jij over alle mogelijkheden van een 'normale' smartphone, maar deze zijn een stuk beter te begrijpen. Met een senioren-smartphone kan jouw kleinkind nooit meer zeggen dat jij niet meer bij de tijd bent!

 1. Geschikt voor mensen met een gehoorapparaat
 2. Met een smartphone kun je bellen, sms-en en internetten
 3. De meeste modellen zijn voorzien van een camera
 1. De accu moet vaker worden opgeladen
 2. Door de extra mogelijkheden zijn de smartphones wat duurder
 1. Bekijk alle smartphones

Bloktelefoon of klaptelefoon?

Als je kiest voor een gsm, heb je de keuze uit twee modellen:

 • Een klaptelefoon
 • Een bloktelefoon

Hieronder lees je meer over het verschil tussen deze twee modellen.

Klaptelefoon

Een klaptelefoon kun je in- en uitklappen. Als de telefoon is dichtgeklapt, wordt het scherm beschermd tegen krassen en worden de toetsen automatisch geblokkeerd. Deze vergrendeling voorkomt dat je per ongeluk iemand belt als de telefoon in je broekzak of handtas zit. Als je gebeld wordt, wordt de uitklap-beweging ook meteen gebruikt om een gesprek aan te nemen of te beëindigen.

 1. Bekijk alle klaptelefoons

Bloktelefoon

De bloktelefoon is een rechthoekige telefoon, vandaar de naam blok. Dit model is niet inklapbaar. De toetsen worden dus niet beschermd door een klepje, maar je kunt ze direct gebruiken. Een bloktelefoon is iets minder kwetsbaar dan een klaptelefoon, doordat deze geen inklapmechanisme heeft. Deze telefoons zijn wat robuuster, waardoor ze vaster in de hand liggen.

 1. Bekijk alle bloktelefoons

Gebruikscomfort voor senioren

Een senioren-mobiel heet natuurlijk niet voor niets zo. Deze mobiele telefoons zijn uitgerust met eigenschappen die ze speciaal geschikt maken voor senioren. Als je bijvoorbeeld niet meer zo goed hoort of ziet, kun je deze toestellen eenvoudig gebruiken. Bovendien ben je altijd en overal bereikbaar: wel zo veilig.

Hieronder vind je een overzicht van de eigenschappen die deze telefoons zo gemakkelijk maken voor ouderen. Zo kun je op basis van je eigen wensen gemakkelijk een geschikte senioren-mobiel uitkiezen.

Geschikt voor hoortoestellen

Voor senioren en slechthorenden die een hoorapparaat dragen, is telefoneren soms geen pretje meer. Het is daarom belangrijk dat je mobiele telefoon compatibel is met hoortoestellen, zodat je geen schelle geluiden of ruis door de lijn krijgt. De meeste senioren-mobieltjes zijn compatibel met hoortoestellen, zodat jij ongestoord en weer met plezier kunt telefoneren.

 1. Bekijk mobiele telefoons die geschikt zijn voor hoortoestellen

Alarmknop

De alarmknop is een unieke functie voor senioren-mobieltjes. Met deze functie kun je met één druk op de knop hulp bereiken in een noodsituatie. Je kunt vooraf een aantal contactpersonen instellen, die automatisch een voor een gebeld worden als jij op de noodknop drukt. Mocht de eerste persoon niet opnemen, dan wordt automatisch nummer twee gebeld.

Je kunt deze functie het beste vooraf even uittesten. Zo weten de contactpersonen en jij precies hoe de knop werkt. Vaak worden de contactpersonen niet alleen gebeld, maar kun je ook een automatisch sms-bericht versturen. Het is daarom verstandig om hun mobiele telefoonnummers in te stellen, want veel vaste telefoons kunnen geen sms’jes ontvangen.

 1. Bekijk mobiele telefoons met een alarmknop

Extra grote toetsen

Ben jij wat slechter gaan zien? Dan is een mobiele telefoon met grote, duidelijke toetsen een uitkomst. Op een aantal mobiele seniorentelefoons zijn de toetsen extra groot, zodat je gemakkelijk het juiste nummer kunt intoetsen. De toetsen zijn in de meeste gevallen ook nog verlicht. Zo kun je zelfs in het donker nog een belletje plegen!

 1. Bekijk mobiele telefoons met extra grote toetsen

Extra luid belvolume

Op een mobiele telefoon kun je altijd zelf het belvolume instellen. Op een aantal gsm's kun je het belsignaal zelfs extra luid zetten. Deze functie is ideaal voor slechthorenden.

 1. Bekijk mobiele telefoons met een extra luid belvolume

Visuele bel-indicatie

Een aantal senioren-mobieltjes combineert de beltoon met een visuele bel-indicatie. Dat betekent dat er bijvoorbeeld een lampje gaat knipperen als je gebeld wordt. Zo kun je dus ook zíen dat je gebeld wordt.

 1. Bekijk mobiele telefoons met een visueel belsignaal

Extra gebruiksgemak met je mobiele telefoon

Senioren-gsm's zijn niet alleen uitgerust met eigenschappen speciaal voor senioren, maar hebben natuurlijk ook standaard telefoon-eigenschappen. Hieronder vind je een overzicht van een aantal handige functies, die het gebruik van de mobiele telefoon vergemakkelijken. Aan de hand van dit lijstje kun je eenvoudig bepalen welke eigenschappen jij onmisbaar vindt voor je nieuwe mobiele telefoon.

Camera

Sommige mobiele telefoons voor ouderen zijn uitgerust met een camera. Meestal bevindt deze zich aan de achterkant van het toestel. Een indicatie van de kwaliteit van de foto's is het aantal megapixel. Hoe hoger dit getal, hoe beter de kwaliteit van de foto’s is. Met sommige camera's kun je ook video's maken. Sommige telefoons zijn daarnaast ook voorzien van een camera aan de voorkant. Daarmee kun je gemakkelijk een ‘selfie’ - een foto van jezelf - maken.

 1. Bekijk telefoons met camera

Draadloos internet

Met een aantal mobiele seniorentelefoons kun je internetten. Dat kan op verschillende manieren: via een draadloos WiFi-netwerk of via een dataverbinding. Heb je thuis een internetaansluiting? Dan kun je de mobiele telefoon op het draadloze wifi-netwerk aansluiten. Op deze manier verbruik je geen data uit je telefoonabonnement.

 1. Bekijk mobiele telefoons met WiFi

Internet via dataverbinding

Naast een wifi-aansluiting beschikken sommige gsm's en smartphones over een dataverbinding, waarmee je kunt internetten. Om gebruik te kunnen maken van deze functie, heb je een abonnement met data nodig. De meeste modellen werken op het 3G-netwerk. Sommige smartphones beschikken zelfs over 4G-internet. Dit is de snelste internetvariant. Surfen op het internet ging nog nooit zo snel!

 1. Bekijk mobiele telefoons met internet
Senioren-GSM's

FM-radio

Even lekker ongestoord naar je favoriete nummer op de radio luisteren? Dat kan met de mobiele telefoons met een FM-radiofunctie. Je kunt er een hoofdtelefoon op aansluiten, zodat niemand last heeft van de muziek.

 1. Bekijk telefoons met FM-radio

Zaklamp

Word je midden in de nacht wakker en kun je het knopje van het nachtlampje niet vinden? Dan gebruik je je nieuwe mobiele telefoon toch als zaklamp? Met deze functie geeft de telefoon veel licht, zodat je gemakkelijk de deur van het toilet vindt.

 1. Bekijk telefoons met zaklamp

Agenda

Wil je ook je agenda moderniseren? Veel mobiele telefoons hebben een geïntegreerde agenda, waar je je afspraken in kunt opslaan. Op deze manier vergeet je nooit meer een afspraak of verjaardag.

 1. Bekijk telefoons met agenda

Alarm

Een wekker is verleden tijd! De mobiele telefoon wekt jou voortaan uit je middagdutje. Je kunt een alarm op de gewenste tijd instellen. De telefoon zal op de ingestelde tijd een toon afspelen, waardoor jij heerlijk ontwaakt.

 1. Bekijk telefoons met alarm